- średniej wielkości seler
- 6 dużych pieczarek
- jedna cebula
- jedna marchewka
- kawałek pora ( białej części _
- liść pora
- sól , zioła prowansalskie, pieprz
Obrany seler , kroję na plastry grubości 5mm , wrzucam do wrzącej lekko osolonej
i przyprawionej ziołami wody, gotuję ok. 3 minuty.
W tym czasie przygotowuję inne składniki.
Marchewkę kroję w bardzo cienkie krążki., pieczarki w plastry, pora i cebulę w paski. .
Wszystkie składniki tzn, krążki selera , pieczarki , cebulę i pora duszę na patelni
z dwoma łyżkami oliwy i kilkoma łyżkami wywaru z selera,
kilka minut pod przykryciem ( pozostały wywar można wykorzystać
do gotowania zupy) . Od czasu do czasu mieszam.
Warzywa mają być miękkie , lecz nie rozgotowane.
Pod koniec zdejmuję pokrywę, przyprawiam warzywa solą i ziołami,
dodaję drobno pokrojony zielony liść pora , odparowuję wodę ,
Na koniec już po zdjęciu z ognia posypuję podprażonymi
na suchej patelni ziarnami słonecznika.
Może podawane jako samodzielna przekąska lub z ziemniakami , ryżem i surówką.
Warto wiedzieć:
Warzywa są bogatym i niezastąpionym źródłem witamin , składników mineralnych, kwasów organicznych i błonnika,o każdej porze roku. Codziennie powinniśmy zjadać pięć porcji warzyw w postaci gotowanej, blanszowanej lub surowej .
Należy pamiętać, że 2/3 ilości spożywanej warzyw powinna być gotowana lub blanszowana, 1/3 mogą stanowić warzywa surowe.
Dlatego do obiadu nałóż dwie porcje np. gotowane brokuły, czy szpinak i surówka ze świeżych warzyw.
Nie należy rozgotowywać warzyw, powinny być lekko chrupkie.
Są też pokarmem objętościowym, mało kalorycznym i powodują uczucie sytości.
Wstawaj od stołu z lekkim uczuciem " niedosycenia". Mózg po 15 minutach reaguje na jedzenie " dowiaduje się" , że jest syty a wtedy już jesteśmy przejedzeni.
Choroba łaknienia, podjadanie między posiłkami, sięganie do lodówki jest oznaką braku witamin ,minerałów a nawet może być oznaką braku wody w organizmie .
Jeżeli dostarczycie organizmowi pokarmy bogate w środki odżywcze, takie jak witaminy, minerały, antyutleniacze, białka i odpowiednią ilość wody, organizm będzie dosycony i nie będzie upominał się o dodatkowe porcje.
1 komentarz:
Pomysłowość wegetarian nigdy nie przestanie mnie zadziwiać :)
Prześlij komentarz