czwartek, 13 stycznia 2011

Zupa fasolowa

   -  pół szklanki fasoli
   -  3 ziemniaki
   -  2 marchewki
   -  kawałek pietruszki
   -  kawałek selera
   -    zielony  liść pora pora
   -  cebulka
   - 2 ząbki czosnku
   -  koper, natka pietruszki
   -  sól , pieprz, majeranek, jałowiec

 Fasolę moczymy kilka godzin następnie gotujemy do prawie miękkości :) .
 W tym czasie kroimy  ziemniaki, jedną marchewkę, pietruszkę i seler .
Warzywa zalewamy wodą (ok. 2.5 l)  i zagotowujemy.
Na patelni szklimy na oleju drobno posiekaną cebulkę ,  pokrojonego pora, utartą na tarce o grubych oczkach  marchewkę, Dodajemy do zupy podgotowaną fasolę i zeszklone warzywa, solimy.
 Gotujemy do miękkości warzyw, przyprawiamy do smaku.
Można dodać ciemną zasmażkę (2 łyżki  mąki mocno przyrumienionej  na oleju).
Na koniec gotowania dodajemy posiekany czosnek, oraz pokrojony koperek i natkę pietruszki.
Zupę można podawać z grzankami .

2 komentarze:

jadwiga pisze...

No właśnie skad wiedziałaś, ze fasolówkę ugotowałam? Jest pyszna, taka właśnie na dzisiejszy dzień.
Czy możesz zagłosować na mój blog
treść A00277 na numer 7122
potrzebuję wsparcia jestem w pierwszej dziesiatce
pozdrawiam
j

Anonimowy pisze...

Potwierdzam������������, zupa jest pyszna. Nie dałam jednak koperku i pietruszki.