czwartek, 16 grudnia 2010

Pasta Rizotto

    
   -  szklanka ryżu  ,
   -  2,5 szklanki wody , 
   -  2/3 szklanki granulatu sojowego,
   -  mała  cebulka,
   -   koncentrat pomidorowy ok. 3 łyżki

   -  sól pieprz , papryka zioła prowansalskie , bazylia ,
   -   szczypior , koperek ,natka pietruszki  .

 Ryż gotujemy  w wodzie z dodatkiem soli i przypraw ,
  po 15 min. dodajemy grysik  i zeszkloną na oleju  cebulkę .
Gotujemy  ciągle mieszając aż ryż wsiąknie wodę , dodajemy posiekany
 szczypior , koper i natką , ciągle mieszamy . Zdejmujemy z ognia.

Trzymamy pod przykryciem ok.. godziny .
Pastę możemy podawać ma gorąco z pieczywem i surówką  , 

lub na zimno na kanapki z warzywem.

1 komentarz:

jadwiga pisze...

Wesołych, Zdrowych, Pogodnych Swiąt
życzy
Jadwiga