piątek, 31 grudnia 2010

Pizzetki wegańskie


 ciasto:

   -  2 szklanki mąki 
  -  ok. 1.5 szklanki wody
   -  grudka drożdży  ( ok. 2 dag )
   -  1 łyżka oleju
    - sól


Z tych składników wyrabiamy ciasto o konsystencji  bardzo gęstej śmietany,
odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut.

                   dodatkowo należy przygotować
   - 15 dag pieczarek
   -  pół  pęczka  koperku
   -  pół strąka  papryki czerwonej
    -  natka pietruszki
    - pieprz

W tym czasie kroimy pieczarki, paprykę na średnie kawałki,
koperek i natkę drobno siekamy.
Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone  pieczarki, paprykę, koperek,
natkę pietruszki i pieprz, dokładnie, lecz delikatnie  mieszamy
i  pozostawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia.
Gdy ciasto powiększy swoją objętość , kładziemy  łyżką  na gorący , głęboki  olej.
 Smażymy na złoty kolor, podajemy  ciepłe z sosem pomidorowym do pizzy.


3 komentarze:

edysqa pisze...

Bardzo fajny pomysł :-)
Maregetko, jakbym mogła prosić :-) zmień nazwę mojego bloga na: Co na wege obiad?
Dziękuje
Edyta

margeta pisze...

Już zmieniam ! Sorki za złą nazwę .

edysqa pisze...

Dziękuję :-)
Nazwa była dobra do pewnego czasu :-) jak przeszłam na weganiz to ją zmieniłam :-)
Pozdrawiam