ciasto:
- 2 szklanki mąki
- ok. 1.5 szklanki wody
- grudka drożdży ( ok. 2 dag )
- 1 łyżka oleju
- sól
Z tych składników wyrabiamy ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany,
odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut.
dodatkowo należy przygotować
- 15 dag pieczarek
- pół pęczka koperku
- pół strąka papryki czerwonej
- natka pietruszki
- pieprz
W tym czasie kroimy pieczarki, paprykę na średnie kawałki,
koperek i natkę drobno siekamy.
Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę, koperek,
natkę pietruszki i pieprz, dokładnie, lecz delikatnie mieszamy
i pozostawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia.
Gdy ciasto powiększy swoją objętość , kładziemy łyżką na gorący , głęboki olej.
Smażymy na złoty kolor, podajemy ciepłe z sosem pomidorowym do pizzy.
3 komentarze:
Bardzo fajny pomysł :-)
Maregetko, jakbym mogła prosić :-) zmień nazwę mojego bloga na: Co na wege obiad?
Dziękuje
Edyta
Już zmieniam ! Sorki za złą nazwę .
Dziękuję :-)
Nazwa była dobra do pewnego czasu :-) jak przeszłam na weganiz to ją zmieniłam :-)
Pozdrawiam
Prześlij komentarz