piątek, 10 grudnia 2010

Barszcz z uszkami



-  1.kg buraczków
   -   pęczek włoszczyzny
   -  2  ząbki czosnku.
   -  2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
   -  kilka ziaren ziela angielskiego
   -  liść laurowy
   -   majeranek, pieprz,  papryka , jałowiec, sól
   -  wywar z grzybów
   -  ok.3 litry wody
                                            -   kwas burakowy 


 Obrane i pokrojone na duże części buraki gotuję z włoszczyzną
ok, półtorej godziny w niewielkiej ilości wody z dodatkiem przypraw .
By barszcz miał odpowiedni kolor  tuż przed zagotowaniem
zakwaszam  wywar octem jabłkowym lub dodaję wcześniej przygotowany
kwas burakowy i dodaję sól.
 Pod koniec gotowania dodaję pozostałą  ilość wody,wywar z grzybów,
zeszkloną  posiekaną  cebulkę z czosnkiem
 Po odstawieniu z ognia przyprawić do smaku zakwasem, uzyskamy
wtedy piękny kolor i nie stracimy witamin.
Przecedzony przez sito barszcz  podawać z uszkami lub pasztecikami.
Ugotowane buraczki można zużyć do sałatek .

Jeśli nie mamy zakwasu w celu uzyskania pięknego koloru pod koniec gotowania  barszczu
możemy dodać  niedużego utartego na tarce surowego buraczka.




 Do barszczyku zamiast uszek możemy podać:
- paszteciki cięte
-  paszteciki ze szpinakiem
-  rogaliki drożdzowe

1 komentarz:

jadwiga pisze...

Barszczyk czerwony jest moim najulubienszym a czy jest z uszkami fasolka czy podany inaczej mi wszystko jedno, byle był pozdrawiam serdecznie
powodzenia zycze
J